[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 483: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4668: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3815)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4670: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3815)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4671: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3815)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4672: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3815)
Internetowy Fan Klub THE SHADOWS • Zobacz wątek - Gitara i zasilanie Phantom

Internetowy Fan Klub THE SHADOWS

Forum członków IFK i fanów zespołów muzycznych lat 60' w Krakowie - Nowej Hucie - www.ryszardy.pl
Teraz jest piątek, 15 listopada 2019, 00:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2012, 14:14 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 stycznia 2008, 13:01
Posty: 33
Lokalizacja: Kraków
Witam
Mam pytanie kupiłem mikrofon pojemnościowy do nagrywania gitary akustycznej i zasilanie phantom, przy okazji chciałbym wykorzystać to zasilanie i podłączyć do niego gitarę. Czy takie podłączenie nie uszkodzi czegoś np. gitary bo zasilanie jest 12V i 48V.
Pozdrawiam
Tadeusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 stycznia 2012, 21:18 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 11 listopada 2010, 18:38
Posty: 44
Lokalizacja: Nowe Miasto
Witaj Tadeusz
Gitara jest źrórdłem sygnału niesymetrycznym więc mogą ulec uszkodzeniu przetworniki, z napięciem Phantom +48V mogą współpracować przedewszystkim mikrofony pojemnościowe i diboxy które posiadają wyjścia sygnału symetryczne(balanced)
Nie rozumiem tylko co chcesz zasilać w gitarze :roll: ?
Pozdrawiam,
Robert


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2012, 00:12 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 sierpnia 2007, 20:04
Posty: 147
Lokalizacja: Kraków
Tadeusz,
może myślisz o "zasileniu" gniazda mikrofonowego w mikserze na którym znajduje się zasilanie phantom do mikrofonu ?.. zasilanie phantom to jest jeden z trzech pinów na gnieżdzie. Jeśli pominiesz pin zasilający +48V, a włączysz gitarę na pozostałe dwa "piny" to się nic nie stanie, Jednak wejście mikrofonowe jest bardzo czułe i łatwo o przester.... :) a to już nie brzmienie TS ... chociaż Hank zagrał chyba w dwóch kawałkach filmowych z Cliffem i przesterem...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2012, 11:50 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 11 listopada 2010, 18:38
Posty: 44
Lokalizacja: Nowe Miasto
Witajcie
Małe sprostowanie Ryszard, napięcie phantom to pin 2 i 3 względem masy (pin1). Jedynym wyjściem jest zastosowanie kabla symetrycznego i wtedy się nic nie stanie.
Pozdrawiam,
Robert


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: alesis i Ariab
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2012, 11:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 stycznia 2008, 13:01
Posty: 33
Lokalizacja: Kraków
Witam
Dzięki za odpowiedzi.
Chciałem po prostu z ciekawości sprawdzić jakie by było brzmienie ale jednak nie będę kombinował.
Mam pytanie do was bo obaj macie Alesisy, oprócz EFTP ma jeszcze jakieś efekty? i drugie czy Ariab którego mam od Ciebie Ryszard to EQ z odpowiednim ustawieniem czy filtr który należy umieścić za EQ.
Pozdrawiam
Tadeusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2012, 11:53 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 11 listopada 2010, 18:38
Posty: 44
Lokalizacja: Nowe Miasto
Witaj Tadeusz,
ARIAB to poprostu filtr środkowoprzepustowy, jeśli chcesz stosować equalizer to nie potrzebny w tym wypadku ARIAB. Jeśli się nie mylę to QV+ posiada 100 programów fabrycznych i tyl samo programów ma EFTP które zastępuje ustawienia fabryczne.
Robert


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: cdn..
PostNapisane: poniedziałek, 23 stycznia 2012, 21:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 3 września 2007, 00:36
Posty: 99
Lokalizacja: Szczecin
co do Ariaba to bardziej by tu pasowała kwalifikacja jako filtr górno przepustowy gdyż tłumienie czy też cięcie zaczyna się w okolicy 400 Hz a resztę częstotliwości pozostawia bez zmian , filtr środkowo przepustowy jak sama nazwa wskazuje zostawia wybrany ,,umownie '' pewien zakres częstotliwości nazywany środkiem a tłumi czy też tnie tak po jednej jak i po drugiej stronie częstotliwości


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2012, 21:16 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 stycznia 2008, 13:01
Posty: 33
Lokalizacja: Kraków
Witam
Dziś przetestowałem mikrofon pojemnościowy który kupiłem i rozczarowało mnie to że sygnał ma za słaby, myślałem że w odróżnieniu od mikrofonu dynamicznego szumy będą mniejsze a sygnał większy, sygnał jest większy
ale nie tak jak się spodziewałem nie wiem czy tak ma być czy nie.
Mikrofon jest podłączony do zasilacza phantom tej samej firmy Behringer
od zasilacza idzie kabel do rejestratora, kabel z jednej strony XLR a z drugiej
Jack mono. Jak by się dało tylko zmniejszyć szumy to mogło by być. Może problem jest w kablu ?
pozdrawiam
Tadeusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2012, 13:55 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 11 listopada 2010, 18:38
Posty: 44
Lokalizacja: Nowe Miasto
Witaj Tadeusz,
Najprawdopodobniej to wina kabla. Tak jak wcześniej pisałem kabel powinien być symetryczny, czyli musi mieć trzy żyły. Zobacz pod tym linkiem jako powinno wyglądać połączenie symetryczne XLR->Jack(stereo).
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic297334.html
Ja posiadam Behringera C-2, zasilam go z miksera, stosuje kabel symetryczny i nie mam z nim najmniejszego problemu.
Pozdrawiam,
Robert


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Kabel XLR
PostNapisane: środa, 25 stycznia 2012, 21:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 stycznia 2008, 13:01
Posty: 33
Lokalizacja: Kraków
Witaj
Dzięki za dobre wieści. Ja mikrofon podłączam do wejścia zasilania phantom kablem symetrycznym XLR ale z zasilacza do rejestratora mam niesymetryczny XLR/jack mono i ten kabel jest pewnie powodem szumów.
Mój rejestrator ma dwa niezależne wejścia monofoniczne ale można z nich zrobić jedno stereofoniczne czyli symetryczne. Czyli muszę podłączyć kabel typu Y z jednej strony XLR a z drugiem dwa Jacki. dobrze kombinuję?
Pozdrawiam
Tadeusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2012, 01:05 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 11 listopada 2010, 18:38
Posty: 44
Lokalizacja: Nowe Miasto
Witaj Tadeusz,
Raczej źle kombinujesz. Troszkę mylisz pojęcia. Wejście lub wyście symetryczne to nie jest stereo, czyli z dwóch wejść mono nie zrobisz wejścia / wyjścia symetrycznego. Postaram się to wytłumaczyć najprościej na przykładzie kabla. Kabel Jack(mono)->Jack(mono) to kabel niesymetryczny, stosuje się go w technice nagraniowej do połączeń nie dłuższych niż 2-3 metry bo podatny jest na zbieranie zakłóceń. Kabel Jack(stereo)->Jack(stereo) jest kablem symetrycznym monofonicznym.
Przeczytaj ten krótki arykół o połączeniach niesymetrycznych i symetrycznych. http://estradowiec.pl/index.php?option= ... &Itemid=67
Moim zdaniem kabel z przedwzmacniacza mikrofonowego łączący z rejestratorem powinien być XLR->Jack stereo. Drugą opcją występowania szumów może być preamp mikrofonowy. Berhinger jest z tego bardzo znany :D niestety.
Możesz podać symbol tego preampu(zasilacza?) do mikrofonu.
Pozdrawiam,
Robert


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2012, 13:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 stycznia 2008, 13:01
Posty: 33
Lokalizacja: Kraków
Witaj
dzięki za odpowiedź. Przed chwilą eksperymentowałem z kablem Y Jack stereo i dwa mono chciałem jakoś połączyć drucikami jack stereo z XLR męskie myśląc że może będzie faza i zniesienie szumów ale były tylko zakłócenia stwierdziłem że stereo nie oznacza zarazem symetryczność.
Ja nie mam przedwzmacniacza tylko mikrofon podłączam do zasilania Phantom (Behringer PS400) i do rejestratora Zoom MRS-4 który ma dwa niezależne wejścia mono lub można zmienić na jedno stereo. Czy wejścia jakie posiadam mogą być przeszkodą w uzyskaniu pożądanego efektu.
Co byś mi zaproponował w miarę możliwości by nie wydawać już kasy bo z tego powodu trochę się zadłużyłem. tylko ty możesz mi pomóc bo odpowiadasz na forum. Aha ten phantom ma napisane zamiast MIC OUT to
MIC THRU czy to bez znaczenia ?
Pozdrawiam
Tadeusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2012, 14:49 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 11 listopada 2010, 18:38
Posty: 44
Lokalizacja: Nowe Miasto
Witaj Tadeusz,
Teraz dla mnie jest już wiele jaśniejsza sytuacja. Prawdopodobnie twój rejestrator posiada wejścia liniowe czyli nie przystosowane do podłączania jakiegokolwiek mikrofonu, stąd te szumy i bardzo niski poziom sygnału. Jeśli tak rzeczywiście jest to potrzebujesz przedwzmacniacza mikrofonowego np. takiego http://allegro.pl/behringer-mic100-prze ... 49495.html
Właśnie przejrzałem instrukcję od twojego rejestratora, coprawda posiada on możliwość podłączenia mikrofonu ale wydaje mi się że czułość wejściowa gniazda dla mikrofonu pojemnościowego powinien być w granicach +20dB a w twoim rejestratorze wynosi maksymalnie +4dB a to za mało do prawidłowego wysterownia mikrofonu.
Pozdrawiam,
Robert


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2012, 17:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 stycznia 2008, 13:01
Posty: 33
Lokalizacja: Kraków
witaj
To mnie zmartwiłeś, o tym MIC100 myślałem już kiedyś by kupić ale dla innych celów, teraz już za późno bo kupiłem zasilacz phantom za 110 zł
nie stać mnie na takie wydatki. Wkurza mnie że są takie problemy.
Nie pozostało mi nic tylko zabrać sprzęt do sklepu muzycznego i tam sprawdzić czy coś się da zrobić a jak nie to pozbędę się tego w cholerę bo tylko tracę czas na poszukiwania. ale chcę Ci powiedzieć że głośność może być, tylko chcę zlikwidować te szumy i jak to zrobić ? może poślę Ci krótkie video to zobaczysz i bardziej się zorientujesz. aha sygnał mogę jeszcze wzmocnić Zoomem RFX-2000 ma wejście mikrofonowe, i nie jest to problemem tylko te SZUMY.
Pozdrawiam
Tadeusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 stycznia 2012, 18:21 
Offline

Dołączył(a): czwartek, 11 listopada 2010, 18:38
Posty: 44
Lokalizacja: Nowe Miasto
Ok. Tadeusz przeslij to video to zobaczymy. Postaraj się nagrać dźwięk z rejestratora a nie z kamery, i nagraj jak wyglądają połączenia i ustawienia gałek w rejestratorze.
Pozdrawiam,
Robert


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL